1928'de İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Ara Derderyan adı ile dünyaya geldi. Çocukken sinemadan çok etkilendiği için babası lise döneminde 35 mm'lik bir film makinesi ve bir fotoğraf makinesi alarak foto muhabiri olmasını teşvik etti. Bu dönemde film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı.
Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak gazeteci olmaya karar verdi.
1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı, birçok ünlünün fotoğrafını çekip, röportajlar yaptı.
1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı kitap haline getirildi.
1989'da Ara Güler'in Sinemacıları kitabı yayınlandı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, birçok ülkede yayınlandı. Fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya' da çeşitli müzelerde sergilenmektedir.
17 Ekim 2018 de İstanbul'un Şişli ilçesindeki bir hastanede çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetti.
Kendisini bir fotoğraf sanatçısı olarak değil gazeteci olarak tanımlayan Ara Güler, yaptığı işin felsefesini şöyle anlatmıştır;
"İnsan olmadığı zaman hayat olmaz. Onun için benim fotoğraflarımda hep insan vardır… İnsan sevgisini kaybetmişse hiçbir şeyin önemi yoktur aslında. En mühim şey insan sevgisidir. Her şey buna bağlıdır. İnsan sevgisi oldukça fotoğraf da gelişecektir. Çünkü her şey, fotoğraf da insan içindir. Sevgisiz insan, insansız da fotoğraf olmaz."
Değerli gazeteci Ara Güler'i, savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemiyle ve sevgi, barış, kardeşlik temelinde ki bir yaşam umuduyla saygıyla anıyoruz.
#17Ekim2018 #AraGüler
SON GÖNDERİLER
Feyzullah Çınar
23 Ekim 2020
Hasan Hüseyin Korkmazgil
26 Şubat 2021
Aşık Mahsuni Şerif
17 Mayıs 2020
Aşık Veysel Şatıroğlu
21 Mart 2020
Cemal Süreya
09 Ocak 2021
Uğur Mumcu
24 Ocak 2020